RSS

30 éves jubileumi kiállítás

06 May

A Klub fennállásának 30. éves jubileuma arra ösztönzi az embert, hogy egy pillanatra megálljon és visszatekintsen. Vajon helyes volt e, az eddig megtett út? Hogyan tovább, mi az elérhető cél?

Azt gondolom, hogy az Egyetemi Bonsai Club helyes úton járt és jár a mai napig a bonsai művészet oktatásában. Az elméleti oktatás igen sokoldalú és magas színvonalú. Kiterjed az alapvető fontosságú növény élettanra, az alkalmas fajok ismertetésén túl a kialakítás minden fázisára. A helyes szerszámhasználatra, a drótozás fontosságára és esztétikájára, ugyanolyan alapossággal, mint a kiállítási egységek harmóniájára, az alkalmazott asztalok, tálak, kusamonók méretére, minőségére, és kiállításra való felkészítésük fontosságára. Azt gondolom, hogy a kezdetekben alapanyagként alkalmazott yamadori, a kertészeti alapanyagok, és a különböző technikákkal szaporított növények használata mára jelentősen visszaszorult, az ázsiai beszerzésből származó, magasabb minőséget képviselő, kész, vagy félkész bonsai javára. Ez egyáltalán nem baj, de ne felejtsük el, hogy begyűjtött anyagból sokkal olcsóbb bonsai alapanyaghoz juthatunk! A kihívás is sokkal nagyobb, a növény adottságai miatt nehéz hibátlan bonsait készíteni, nem beszélve arról, hogy az alakítási folyamat is jóval hosszadalmasabb. Ezért is kell gyakorlati foglalkozásainkat erősíteni!

Jubileumi kiállításunkat őexelenciája Yamamoto Tadomicsi, Japán rendkívüli meghatalmazott nagykövete, Ganczer Gábor a Hungexpo vezérigazgatója, és jómagam nyitottuk meg. Nagykövet úr nagy érdeklődést mutatott a magyarországi bonsai kultúra iránt. Személyes tárlatvezetésemmel a kiállítás mind a 100 méterét őszinte kíváncsisággal nézte végig. Kizárólag magyar tulajdonban lévő fák voltak bemutatva. Szinte minden méretkategóriában mintegy 100 bonsait láthatott a közönség. 55 kusamono, 1 kokedama 5 egyéb növény töltötte be a hangsúlyozó növények szerepét. A kiállítási egységek 21 db suisekivel lettek színesítve.

A kiállítás alkalmával az alábbi díjak kerültek kiosztásra:

Koós András és Koósné Lelkes Éva Életműdíj

A kiállítás legszebb örökzöldje:

Marczika bonsai stúdió-Papp Sándor

Pimus parvifolia

A kiállítás legszebb lombhullatója:

Koós András Carpinus koreana

A kiállítás legszebb shohin méretű fája:

Marczika bonsai stúdió Premna sp.

A kiállítás legszebb kusamonoja:

Tirpák Bálint szukulensekből összeállított alkotása

Különdíj:

A kiállítás legszebb yamadorija:

Tirpák Bálint Pinus nigra alkotása, saját készítésű

tálban.

A legönzetlenebbül, legtöbbet segítő tagjaink:

Mészáros család

Olléné Nagy Mária

Deák Fogarasi Zsuzsa

Díszborítású oklevelet kaptak .

A Magyar Bonsai Szövetség szervezésében lebonyolított New Talent versenyén, négy induló közül: (Baumann Attila, Néder Olivér, Siposs Marcell) Tóth Szabó Balázs alakítása lett a legjobb. Ő képviseli Magyarországot 2014-ben Lengyelországban, az EBA New Talent versenyén!

Kérjük tekintse meg az alábbi képes beszámolót, mely csaknem az összes kiállított egységet bemutatja. A képeket Tóth-Szabó Balázs klubtársunk készítette.

 
Leave a comment

Posted by on May 6, 2013 in Hírek

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: